Gemeenschapskrant

Appelfeest in de Boesdaalhoeve

01/10/24

Een ode aan de appel. Zo zou je het Appelfeest dat op 19 oktober in en rond de Boesdaalhoeve plaatsvindt kunnen noemen. ‘Het wordt een dag die je de schoonheid van de appel en de natuur nog meer doet waarderen’, zegt Lensey De Sutter, stafmedewerker gemeenschapsvormende projecten in de Boesdaalhoeve.

Hoe is het idee om een Appelfeest te organiseren ontstaan?

Lensey De Sutter: ‘De appel heeft altijd een belangrijke plaats in het verhaal van de Boesdaalhoeve ingenomen. Omringd door een weelderige appel- en perenboomgaard, toont de hoeve ons elk jaar welk prachtig geschenk de natuur ons schenkt. Met de komst van Tuur De Moor, de nieuwe conciërge van de Boesdaalhoeve die een grote natuurliefhebber is, ontstond het idee om iets leuks te doen met al dat fruit van die prachtige boomgaard. Samen met een aantal andere partners (vzw Let’s plant in Rode, Natuurpunt, Buurthuis Rode en Regionaal Landschap) zijn we rond de tafel gaan zitten om ideeën te sprokkelen. Een Appelfeest leek ons wel wat.’

Welke activiteiten zijn er op de dag van het Appelfeest gepland?

‘Je kan deelnemen aan de appelpluk. Er zullen plukdeskundigen aanwezig zijn om je te begeleiden. Welke appels zijn rijp genoeg om in de mand te gaan? Hoe pluk je een appel met zo veel mogelijk respect voor de vrucht en de boom? Hoe pak je een appelpluk zo systematisch mogelijk aan? In welke mate kunnen plukstokken je daarbij helpen? Allemaal vragen waarop je op 19 oktober antwoorden zult krijgen.’

‘Tussen 8 en 17 uur kan je van de appelpers van Lerouge gebruikmaken. Heb je appels die niet uit de boomgaard van de Boesdaalhoeve afkomstig zijn, dan kun je de pers tot 15 uur ook gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je minstens 75 kilogram appels door de pers moet laten gaan en een tijdslot op de website van Lerouge moet boeken. Vanaf 15 uur staat de pers ter beschikking voor mensen die appels in de boomgaard van de Boesdaalhoeve plukken. Als beloning voor al hun plukwerk mogen zij nog een vaatje met vers appelsap mee naar huis nemen.’

‘In de namiddag zullen er ook allerlei activiteiten plaatsvinden. Zoals gratis workshops waarin je appels leert droogleggen, appelazijn leert maken en appeltaarten kunt bakken. Avansa geeft ook een workshop waar je appellikeur en -siroop kunt brouwen. Dat is de enige activiteit waarvoor je op voorhand moet inschrijven en die betalend is.’

Wat voor leuks is er voor de kleintjes?

‘Voor hen is er een springkasteel. Ook krijgen ze de gelegenheid om zich te laten schminken of iets geks met hun kapsel te doen. Ook het Kinderuur komt in actie. In een donkere, stille ruimte brengen zij verhalen waarmee zij de fantasie van de kinderen weten te prikkelen. Verder zijn er ook meerdere sappentrappers. Dat zijn blenderfietsen waarop kinderen al trappend appels en ander fruit tot lekker sap kunnen omtoveren. Ook volwassenen kunnen de sappentrapper uittesten.’

Hoe is het dit jaar met de appeloogst gesteld?

‘De oogst is een pak beter dan verleden jaar. Niet dat het een uitzonderlijk jaar is, maar er zal zeker geen tekort aan appels zijn. In de boomgaard van de Boesdaalhoeve vind je niet alleen tal van appels, maar ook peren en frambozen. Onze conciërge heeft ons trouwens al een paar keer op een bakje van die heerlijke frambozen getrakteerd.’

Welke sfeer denk je tijdens het Appelfeest te kunnen opsnuiven?

‘Iets zegt me dat bij de aanwezigen de nieuwsgierigheid naar de appel en de natuur nog meer getriggerd gaat worden. Zelf ben ik ook anders naar de appel gaan kijken. Al meerdere keren heb ik gedacht: Wauw, is dat allemaal mogelijk met een appel?’

‘Het Appelfeest doet je op een andere manier naar de Boesdaalhoeve kijken. Vaak kennen mensen de hoeve enkel als dansschool of als gebouw met vergaderfaciliteiten. Met het Appelfeest brengen wij een stukje geschiedenis van de plek terug naar boven, plaatsen wij de eigenheid van de hoeve opnieuw in de kijker en vieren de we rijkdom van zijn jarenlange genereuze appeloogst.’

Wat is jouw favoriete appel en appelgerecht?

‘Mijn voorkeur gaat naar groene Granny Smith-appels. Ik hou van hun vastheid en pittige smaak. Er zijn meerdere appelgerechten waarop ik dol ben. Voor wat verse appelmoes ben ik altijd te vinden. Maar ook voor een stukje brood met wat brie, appel en honing. Of voor tartaar van gerookte zalm met appelblokjes. Eenvoudig te bereiden, maar zo heerlijk.’

Appels zijn de vruchten die de zomer ons brengt. Tegelijkertijd kondigen ze de komst van de herfst aan. Wat doet dat met jou?

‘Ik studeerde aardrijkskunde en natuurwetenschappen. Niet in het minst omdat ik een grote fascinatie voor de natuur en de aarde heb. Ik doe niets liever dan na een felle regenbui de geur in het bos op te gaan snuiven. Niets kan me zo tot rust brengen als die intense natuurlijke geur of de natuurlijke geluiden die je in het bos kunt horen.’

‘Het Appelfeest doet me nog meer beseffen hoeveel wij aan de natuur te danken hebben. Ik kom dan ook graag op voor de natuur. Voor bomen in het bijzonder. Machtig toch dat zij de CO2 uit de lucht filteren en ons daarenboven nog lekkere vruchten zoals appels cadeau doen. Laten we niet alleen appelbomen, maar alle bomen koesteren. Zij zijn onze toekomst en die van de generaties die na ons komen.’

Nathalie Dirix

uit buurten oktober 2024

Meer nieuws