submenu

Het grootste brood ter wereld - 19/11/2021

49 jaar geleden, op 13 september 1972, haalde bakker Eugene Blondeel de nationale media toen hij het grootste brood ter wereld bakte. Tijdens de Drie Dolle Dagen slaagde hij erin om een brood van liefst 199,5 kilogram te bakken.

De oudere generatie Rodenaren zal zich die Drie Dolle Dagen zeker herinneren. Achter het parochiehuis werd elk jaar midden september een tent opgezet. Op vrijdag, zaterdag en zondag was er altijd iets te beleven. Optredens van Marva, Will Tura en andere Vlaamse artiesten brachten geld in het laatje voor het onderhoud van de parochiezaal. En ook de lokale verenigingen hielpen mee.

‘De organisatie klopte begin jaren 70 bij mijn vader aan om iets speciaals te doen voor de Drie Dolle Dagen’, herinnert Marc Blondeel zich. ‘Hij had iets gelezen over het grootste brood ter wereld en wilde dat wereldrecord zelf breken voor de feesten. Dat brood woog bijna 200 kilogram. Een deel van het dak moest weggebroken worden en er kwam een stelling aan te pas om het brood uit het atelier in de Lindestraat te krijgen. De deur was immers veel te klein. Ze moesten het bovendien op een speciale weegschaal wegen. Dat gebeurde in de papierfabriek Novarode met een deurwaarder erbij. Nadien werd het brood in stukken gesneden. Mensen konden ‘sneetjes’ brood van 1,20 meter lengte kopen. De opbrengst ging integraal naar de Drie Dolle Dagen en het verenigingsleven.’

Later bakte de volgende generatie Blondeel nog een reuzengrote frangipanetaart en bouwden ze een soezenpiramide. Maar het brood was het allereerste wereldrecord dat in Sint-Genesius-Rode sneuvelde. ‘Het heeft wel even standgehouden’, weet Marc nog. ‘Alle ovens hadden in die tijd ongeveer dezelfde afmetingen. Onze pa had het brood voor het record dan ook op de limieten van die oven gebakken. Zo kon er natuurlijk niemand meteen een nog groter brood bakken.’

 

Tekst: Bart Kerckhoven
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten november 2021