submenu

Greet Lebleu - 22/06/2021

Kaastaart met abrikozenconfituur

De voorbije vijf jaar gingen we in deze kookrubriek op zoek naar Rodenaren die hun favoriete gerecht met ons wilden delen, samen met de herinneringen die eraan vasthingen.

In februari 2016 beet Greet Lebleu de spits af, met een recept voor hutsepot dat haar deed terugdenken aan haar grootouders. De afgelopen jaren wist ze bovendien heel wat mensen te overtuigen om ook hun lievelingsrecepten in buurten te delen, wat haar voor deze rubriek van onschatbare waarde maakte. Deze maand maken we de cirkel rond. Greet verklapt nog één laatste recept. Daarna zijn we helemaal uitgekookt.

‘Ik moet eerlijk toegeven dat mijn man René bij ons thuis het vaakst in de kookpotten roert. Tot enkele jaren terug volgde hij kookles bij KALM in Linkebeek. Allemaal mannen onder elkaar, die tijdens de wintermaanden samenkwamen om te koken in GC de Moelie. Chefs als Freddy Vandecasserie van sterrenrestaurant La Villa Lorraine gaven er hun fijne kneepjes door. Elk jaar ter gelegenheid van valentijn mochten de vrouwen hun voeten onder tafel schuiven, en lieten de mannen zien wat ze de maanden ervoor allemaal geleerd hadden. Dat was genieten. René kon voordien al goed koken, maar daar heeft hij verfijnde gerechten leren maken. Ook in de dagelijkse menu’s probeert hij diezelfde verfijning te steken.’

‘Thuis koken we elke dag vers’, gaat Greet verder. ‘Kant-en-klare maaltijden zijn niet aan ons besteed. Recent ontdekten we hoeveslagerij Hof te Berchemveld in Sint-Pieters-Leeuw, waar je vlees recht van bij de boer haalt. Verser kan niet. Het doet me terugdenken aan mijn kindertijd. Bij mijn grootouders werd al eens een varken geslacht en in mijn ouderlijke huis hadden we een grote moestuin, waar we groenten en aardappelen kweekten. Groenten uit blik kwamen bij ons thuis niet op tafel. Alles wat niet meteen opgegeten werd, werd gesteriliseerd voor de wintermaanden. Ik ben geen moeilijke eter, je kunt mij met veel dingen een plezier doen. Enkel rodekool krijg ik niet binnen. Gelukkig lust mijn man dat evenmin. Dat staat bij ons dus nooit op het menu’, lacht ze.

‘Zelf maak ik graag dessertjes klaar. Op familiefeesten zorg ik steevast voor potjes tiramisu en chocolademousse. Ook een kaastaart mag niet ontbreken. Het oorspronkelijke kaastaartrecept is er eentje van mijn schoonmoeder. Zij maakte de taart met plattekaas, vanillepuddingpoeder en een laagje appelmoes. Ons recept is intussen een beetje aangepast, met dank aan Jeroen Meus en zijn kookprogramma Dagelijkse kost. Hij gebruikt verse vanillepeulen en onderaan een laagje zoete abrikozenconfituur.’

Je vindt het recept op www.deboesdaalhoeve.be/nl/recepten.

Tekst: Heidi Wauters
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten juni 2021