submenu

Rode in de teletijdmachine - 17/05/2021

Kasteel Malibran

Er zijn maar weinig gebouwen in Sint-Genesius-Rode die zo tot de verbeelding spreken als het kasteel Malibran. Dat is opvallend omdat het imposante bouwwerk vijftig jaar geleden gesloopt werd.

Op een luchtfoto die dateert van voor de aanleg van de Zoniënwoudlaan is duidelijk te zien hoe groot het domein rond het kasteel was. Het was brouwer André De Greef die architect J.B. Heymans in 1928 de opdracht gaf om het kasteel te ontwerpen. De naam Malibran gaat nog een pak verder terug in de geschiedenis. Lokale geschiedschrijver Constant Theys beschrijft de link van het kasteel met een internationale artiest in zijn Geschiedenis van Sint-Genesius-Rode uit 1960.

Maria Felicia Garcia Sitches bleek in de 19e eeuw een wereldberoemde zangeres te zijn die trouwde met een zekere François Eugène Louis Malibran. Ze nam – zoals gebruikelijk was in die tijd – de naam van haar man over en bewoonde toen de villa Malibran op het domein, jaren voor er van De Greef sprake was. Theys heeft het verder over verschillende standbeelden en borstbeelden van grote toondichters die haar inspireerden en die verspreid stonden in het park. In de jaren 60 van de vorige eeuw stonden die er nog. Malibran zelf zou jammer genoeg niet oud worden. Ze stierf in 1836, op 28-jarige leeftijd, na een val van haar paard.

Het domein rond het kasteel zou eind jaren 60 gedeeltelijk aangesneden worden voor de aanleg van de Zoniënwoudlaan. De oudere generatie herinnert zich ongetwijfeld nog het kasteel. Vandaag kan je er het politiecommissariaat vinden en de gebouwen van de FOD Financiën.

Het kasteel van de brouwer mag dan al begin jaren 70 gesloopt zijn, er staat wel nog iets overeind van De Greef. Zo kan je op het Koningsplein nog steeds de garage van zijn brouwerij bewonderen. En ook van architect Heymans staan er in Rode nog verschillende gebouwen overeind, al blijft het kasteel wellicht het mooiste bouwwerk dat hij in de gemeente ontwierp. Malibran ligt begraven op het kerkhof van Laken.

Op de website www.rodevroeger.be haalt de kleindochter van André De Greef herinneringen op aan het leven op het kasteel. Een leestip voor wie meer wil weten over Malibran.

 

Tekst: (BK)
Uit: buurten mei 2021