submenu

Carolina Luna Gordo - 11/11/2020

Empanada gallega

De Spaanse Carolina Luna Gordo streek een tiental jaar geleden neer in België, toen ze in Brugge kwam studeren aan het Europacollege. Daar leerde ze haar Antwerpse echtgenoot kennen. ‘Tot vorig jaar woonden we in Elsene, maar we zochten een plek waar de kinderen konden opgroeien.

We wilden hen bewust ook naar een Nederlandstalige school sturen, maar die plaatsen zijn schaars in Brussel’, vertelt ze.


‘Omdat we vrienden hadden die in Sint-Genesius-Rode woonden, waren we al wat vertrouwd met de gemeente. Het leek ons een fijne omgeving om te wonen. Bovendien is er een vlotte verbinding naar Brussel, ook met de trein. Sinds november vorig jaar zijn we neergestreken in de Vredelaan, waar het aangenaam wonen is. Het is een rustige wijk, met een mix van jonge gezinnen en oudere mensen. We hebben een gedeeld
Whatsapp-groepje, waarin we mekaar verwittigen als er iets aan de hand is.’


‘Ik ben afkomstig uit Zaragoza, een stad in het noorden van Spanje, tussen Catalonië en het Baskenland, niet ver van de Pyreneeën’, zegt Carolina. ‘Mijn hele familie woont daar, ik ben de enige die uitgezwermd is. Het voorbije jaar ben ik niet op familiebezoek kunnen gaan. In december 2019 ben ik bevallen van ons tweede kindje, een paar maanden later kwam corona. Maar in normale omstandigheden vlieg ik ongeveer om de twee maanden naar Spanje. Vanaf de luchthaven van Charleroi hebben we een rechtstreekse vlucht.’

Carolina kookt graag eenvoudige dingen, zoals een lekkere soep vol verse groenten. ‘Voor de rest maak ik graag taart en gebak’, vertelt ze. ‘Mijn mama weet dan weer lekkere paella’s en typische Spaanse linzenschotels op tafel te toveren. Het recept dat ik wil delen, is een empanada gallega. Mensen kennen misschien vooral de kleinere individuele empanada’s, maar deze variant is een grote hartige taart, met een vulling van tonijn, ui, paprika en tomatensaus.’


‘In de Belgische keuken hou ik enorm van stoofvlees, bij voorkeur met een sneetje peperkoek in de saus. Ondertussen heb ik dat zelf ook leren klaarmaken. Daarnaast kan je me altijd blij maken met frietjes, mosselen en een tiramisu met speculoos. Nu ik erover nadenk: alles waar speculoos in zit, vind ik lekker’, lacht ze. ‘Ik werk bij de Europese Commissie, maar sinds de lockdown ben ik alle dagen thuis aan het werk. Tussendoor ga ik vaak wandelen in de buurt. Dat is niet alleen ideaal om fit te blijven, maar ook om de omgeving te leren kennen.’


Heidi Wauters

 

Je vindt het recept van de empanada gallega op www.deboesdaalhoeve.be/nl/recepten