submenu

Kerkhof wordt groen rustpunt - 13/11/2020

Het kerkhof zal er volgend jaar heel wat groener uitzien. Het gemeentebestuur richt samen met het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei het kerkhof in als een parkbegraafplaats.

De herinrichting gebeurt met de steun van Horizon+, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij.

‘De begraafplaats van ruim 3 ha wordt ingericht als parkbegraafplaats’, legt Sarah Hublou van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei uit. ‘Het kerkhof wordt een aantrekkelijk groen rustpunt voor inwoners en wandelaars. Struiken en bomen worden aangeplant en een deel van de gazons wordt omgevormd tot bloemrijk hooiland.’ Aan de achterkant van de begraafplaats, ter hoogte van de Hangeikweg, komt een bijkomende ingang voor voetgangers, waardoor je via de begraafplaats rechtstreeks verder de Kwadebeekvallei in kan wandelen. 

‘De begraafplaats ligt in de Kwadebeekvallei. Dat is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar de zeldzame vroedmeesterpad voorkomt. Bij de herinrichting gaat  speciale aandacht naar dit dier. Hoewel bezoekers er wellicht niet veel van zullen merken, zal de pad er zich perfect thuis voelen dankzij de aanleg van vijvertjes en extra schuilplaatsen.’ De werken starten in 2021. Begin 2021 wordt er een infomoment voor de bevolking georganiseerd om de plannen in detail toe te lichten. Voor het project trekt de Vlaamse overheid een subsidie van 267.668 euro uit. De herinrichting kadert in het Plan Vliegend Hert, het samenwerkingsverband voor meer natuur rond het Zoniënwoud.

 

Tekst: BK
Foto: © BK
Uit: buurten november 2020