submenu

Dominique Olivier - 08/10/2020

Frangipanetaart

Vlak voor we met zijn allen in lockdown gingen, organiseerde Femma Rode een taartenbakwedstrijd in lokaal dienstencentrum De Boomgaard. Dominique Olivier kreeg van de jury een zilveren medaille voor haar frangipanetaart.

‘Ik woon al heel mijn leven in Rode’, vertelt ze. ‘Mijn ouders zijn hier komen wonen in 1960, nadat mijn vader aan de slag kon in de papierfabriek. Eerst woonden ze aan de overkant van de straat, later hebben ze het huis gekocht waar ik nu nog altijd woon. Ik werk als verpleegster op de dienst radiotherapie van het Sint-Jansziekenhuis, in het centrum van Brussel.’

‘De basis voor mijn frangipanetaart komt uit een kookboek dat ik lang geleden heb gekregen van een patiënt. In de loop der jaren heb ik het recept bijgeschaafd en er mijn eigen versie van gemaakt. Die zoektocht naar het perfecte recept vind ik boeiend’, zegt Dominique.

Een paar weken vóór de taartenbakwedstrijd zag ze een affiche hangen in een winkel in het centrum van Rode. ‘Vorig jaar had ik ook al reclame voor de wedstrijd gezien, maar toen had ik andere verplichtingen. Dit jaar heb ik niet getwijfeld. Ik kreeg meteen een mailtje terug om te zeggen dat ik de allereerste deelnemer was’, lacht ze.

‘Om me goed voor te bereiden, heb ik een aantal weken na elkaar dezelfde taart gebakken. De dag voor de wedstrijd had ik bovendien een paar uur ingepland om mijn boodschappen te doen. Zo kon ik me op de wedstrijddag 100 % concentreren op de frangipanetaart. De wedstrijd zelf was heel gezellig’, weet ze nog. ‘Achteraf gezien was het een bijzonder weekend. Het was de allerlaatste activiteit voor de lockdown, want een week later viel het leven helemaal stil. Voor mij was het een verrassing dat ik zo goed scoorde, want er waren prachtige taarten bij. Voor de volgende keer heb ik al een idee in mijn hoofd, maar ik ga het nog niet verklappen’, lacht ze.

‘Ik heb altijd graag taarten gebakken. Als ik bij iemand uitgenodigd word, breng ik meestal het dessert mee. Mijn voorkeur gaat uit naar eenvoudige taarten. Voor mij hoeft een lekker gebak niet ingewikkeld of overdreven gedecoreerd te zijn. Daarnaast maak ik in de zomer graag clafoutis of confituur met fruit uit eigen tuin. In oktober waag ik me aan confituur van pompoen, met een vleugje kaneel. Ik heb dit jaar al bijna dertig pompoenen geoogst. Die verwerk ik ook tot cake of soep. De pompoenzaden gebruik ik om volgend jaar opnieuw te planten. Zo is de cirkel rond.’

Je vindt het recept op www.deboesdaalhoeve.be/nl/recepten

 

Tekst: Heidi Wauters
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten oktober 2020