submenu

Louise Sadler - 25/09/2020

Australische worteltaart

Tijdens de taartenbakwedstrijd van Femma kon de worteltaart van Louise Sadler zowel bij jury als publiek op veel bijval rekenen. Het recept nam ze mee uit haar thuisland Australië. ‘Wat de taart zo bijzonder maakt? Het geheim zit in de kruiden en de verse ananas’, zegt ze.

Louise leerde haar echtgenoot Tijs in september 2018 kennen, toen hij in Australië op vakantie was. ‘Nadat Tijs terugkeerde naar België, hoorden we elkaar elke dag via telefoon of videochat’, vertelt ze. ‘Een jaar na onze eerste ontmoeting verhuisde ik naar Sint-Genesius-Rode. Die eerste maanden waren een stevige aanpassing. Ik had hier nog geen werk, sprak de taal niet en mijn vrienden en familie zaten aan de andere kant van de wereld. Ik miste ook het warme weer en het Australische buitenleven. Gelukkig kwam ik bij mijn schoonouders in een warm nest terecht. Ik volg ook intensief Nederlandse les aan de GLTT. Voor corona ging ik vier keer per week naar de les.’

Louise staat graag in de keuken. ‘Ik heb drie jaar in Japan gewoond, waar ik Engelse les gaf aan volwassenen. Sindsdien hou ik van de dagelijkse kost uit de Japanse keuken, vooral sobanoedels, onigiri (rijstballetjes) of okonomiyaki (een soort hartige pannenkoek). Daarnaast maak ik graag taart en dessert, zoals muffins of pompoenscones. Maar ik probeer het zo gezond mogelijk te houden. Iedereen kan lekkere dingen maken met veel boter of chocolade, maar dat lukt ook prima met minder suiker.’ ‘Inmiddels ben ik ook dol op de Belgische keuken. Frietjes, kaas, pannenkoeken, wafels en de chocolademousse van mijn schoonmoeder lust ik allemaal graag. Al mis ik soms ook de typisch Australische specialiteiten. Vooral meat pie uit de bakkerij, een soort hartige taart. In de Britse supermarkt vind je ze wel, maar dat is niet hetzelfde. Als er dingen zijn die ik mis, probeer ik ze zelf klaar te maken. Bij feestdagen in Australië horen typische gerechten. Hot cross buns met Pasen en rum balls met Kerstmis, om maar iets te noemen. Tijdens alle voorbije feestdagen heb ik volop gekookt en gebakken’, lacht ze.

De liefde voor koken zit volgens Louise in de genen. ‘Mijn grootmoeder maakte steevast lekkere dessertjes, terwijl mijn mama een voorliefde heeft voor hartige gerechten. Zij kookt zonder recepten te volgen. Dat is precies hoe ik ook graag in de keuken sta. Ik kijk wat er in de koelkast ligt en gooi wat dingen bij elkaar. En meestal smaakt het nog goed ook’, besluit ze. (HW)

Je vindt het recept op www.deboesdaalhoeve.be/nl/recepten.

 

 

 

Tekst: Heidi Wauters
Foto: © Tine De Wilde
Uit: buurten september 2020