submenu

UP.TOPIA - 15/05/2019

Publieke jongerenkunst

Zoek creatieve jongeren bij elkaar, claim enkele bijzondere openbare plekken en creëer kunst om op die plekken te plaatsen. Dat is in een notendop de opzet van het project UP.LAB Claim your space van de jeugd- en cultuursector van de regio Pajottenland-Zennevallei

In het najaar van 2018 ging het project van start met twintig jonge creatievelingen die evenveel plekken in de regio claimden.

Kunstenaars Björn Ghijssels en Balder Wijverkens lieten hun oog vallen op het park van GC de Boesdaalhoeve. Ze lichten graag een tip van de sluier. ‘Ik wil de bezoekers even laten stilstaan bij de natuur’, zegt Balder. ‘Het park is er de perfecte omgeving voor. En ik wil ook tonen dat gebundelde krachten een sterker geheel vormen, als kritiek op de samenleving van vandaag waarin het steeds vaker om individualisme draait. Dat heb ik vertaald in een vorm van landart.’

Björn liet zich inspireren door het culturele werk in de Boesdaalhoeve. ‘Er gebeuren veel culturele evenementen en voorstellingen. Mensen kruipen in een ander personage, zetten een masker op, ervaren emoties en breken uit hun kader’, vertelt hij. Dingen die je zal terugvinden in zijn werk.

De ideeën kregen dit voorjaar vorm. De kunstenaars kregen daarbij advies en tips van makerscollectief Onbetaalbaar vzw, dat vier werkateliers organiseerde. Het materiaal voor de werken werd zo veel mogelijk gehaald uit recuperatie of donatie.

Op zaterdag 22 juni worden de werken onthuld tijdens UP.TOPIA, een feestelijke avond in de Boesdaalhoeve. Je krijgt er een overzicht van de geclaimde plekken, kan een praatje maken met de makers en maakt een digitale fietstocht met een hometrainer langs alle creaties.

Wil je alle creaties ter plaatse ontdekken? Op www.uplab.be vind je een interactieve kaart waarmee je je wandel- of fietsparcours langs de kunstwerken uitstippelt. (BC)

Uit: Buurten mei 2019

Bekijk ook

GC de Boesdaalhoeve - UP.TOPIA

gratis toegang
Ken je 'UP.LAB claim your space' nog? Voor dit project ging de jeugd- en cultuursector van de regio Pajottenland-Zennevalei op zoek naar creatieve jongeren die kunst in de openbare ruimte wilden creëren.
22 jun
19.00 uur